Da li su problemi u našem okruženju razlog da se maštovitost i kreativnost uspavaju?Ili nas turbulentna dešavanja, neočekivani obrti, iskakanja iz rutina, strahovi, bruše da budemo britkiji i svesniji?Iz koje niše i pod kojim okriljem se rađaju najbolja kreativna rešenja?  

Od samog početka korona pandemije, svedoci smo uzbudljivih kreativnih izraza, grafičkih, muzičkih, literarnih, filmskih i drugih rešenja na svim društvenim mrežama. Nastaju velikom brzinom, šire se još brže, dobijaju lične pečate, lokalne fore i fazone, a za kratko vreme prelaze ogromne razdaljine i vremenske distance. Fenomen social networka-a nije nov, samo je u ovoj situaciji pokazao svoj puni kapacitet, slobodu i snagu.Ljudi saradjuju, pišu, pevaju, sviraju, bez ismejavanja, straha, otvorenih očiju podržavaju jedni druge. Socijalizacija i saradnja se ispoljavaju kao odraz osnovne prirodne potrebe da se održi život. Socijalizacija u užem smislu je umanjena, ali u širem, indirektnom, pojačana.Nepoznato je oduvek plašilo, zbog straha od nepoznatog su nastajale religije. Trenutno, nas nepoznato u društvenom, virtuelnom svetu ‘’tera’’ da pratimo, delimo, komentarišemo, menjamo…, prosto da budemo živi i društveno aktivni.

Da li nas priroda opominje? Da li je situacija zavera ili nemar? Da li je ovo moralo da se desi? Ko je kriv? Da li smo zaboravili šta su osnovne humane vrednosti? Da li smo zaboravili da budemo Ljudi?  

Pitanja su koja se u poslednje vreme često postavljaju, o čemu se dosta piše. Pitanja koja su važna, ali koja zahtevaju ozbiljan pokret i preokret svih nas i u nama.

Ali šta možemo da uradimo već danas? Danas možemo da pročitamo ili da ponovo pročitamo “Čarobni breg” -Tomas Man, roman sa kojim se sada lako identifikujemo. Danas možemo da pročitamo “Šabono”- Florinda Doner, antropolog i učenica Karlosa Kastanede, koja je živela sa plemenom Južne Amerike u prirodi i sa prirodom, plemenom koje veruje u animizam, druguje sa duhovima i poznaje samo sadašnje vreme u jeziku, ne kao odraz primitivizma, već odraz drugačijeg  životnog stava. Možemo da pokušamo da nam sadašnji trenuci budu razumni i svesni i ispunjeni kreativnošću kao osnovom za bolju budućnost.